Domaće povrće biće skuplje 10 do 12 odsto

Bez autora
Jan 30 2011

Domaće povrće koje se prodaje na pijacama početkom sledećeg meseca poskupeće za 10 do 12 odsto, a znatno više cene imaće i povrće iz uvoza.Razloge za ovakve najave treba tražiti u smanjenoj proizvodnji i lošem rodu do koga je lane došlo usled loših vremenskih prilika, zatim u značajnim količinama povrća koje su otišle u izvoz (kako u svežem stanju, tako i kroz prerađevine), u nedostatku skladišnih kapaciteta, rastu cena energenata, semena, đubriva i hemijskih sredstava i slabljenu domaće valute.

Domaće povrće biće skuplje 10 do 12 odstoDomaće povrće koje se prodaje na pijacama početkom sledećeg meseca poskupeće za 10 do 12 odsto, a znatno više cene imaće i povrće iz uvoza, upozoravaju stručnjaci.

Razloge za ovakve najave, kažu, treba tražiti u smanjenoj proizvodnji i lošem rodu do koga je lane došlo usled loših vremenskih prilika, zatim u značajnim količinama povrća koje su otišle u izvoz (kako u svežem stanju, tako i kroz prerađevine), u nedostatku skladišnih kapaciteta, rastu cena energenata, semena, đubriva i hemijskih sredstava i slabljenu domaće valute.

- Veliki deo prošlogodišnje proizvodnje završio je u izvozu. Dobar deo koji je preostao u nedostatku modernih hladnjača nije imao gde da se čuva, tako da su zalihe domaćeg povrća sada pri kraju. To znači da će do pristizanja novog roda iz staklenika cene povrća već početkom februara ići nagore - kaže Vojislav Stanković, saradnik Privredne komore Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik